- Víte, že je káva ovoce? Plody kávy patří k třešňovým bobulím, kterým se říká boby a zrají přibližně devět měsíců. Na výrobu kávy se používají pouze pecky plodů, tedy jejich zrna, V každé kávovníkové třešni se skrývají dvě až tři pecky. Káva roste na hustě sázených keřích, kterými jsou pokryté celé rozlehlé plantáže. Keř kávovníku dává nejvíce plodů ve stáří okolo šesti let, jeho životnost je však zhruba třicet let.
- Káva je druhá nejobchodovanější komodita na světě, a to hned po ropě. Výběrové kávy je však z celkové světové produkce asi jen kolem 6 %.
- Patří k vaší kávě neodmyslitelně i mléko? Tahle kombinace snižuje účinky kofeinu. Takže pokud potřebujete rychle zbystřit mysl, zkuste mléko vynechat. Na druhou stranu káva s mlékem je šetrnější pro náš žaludek a zažívání.
- Všimli jste si pražených kávových zrn na pultech mezi parfémy? Jsou tam správně. Slouží totiž k „vyčištění“ čichu, když vybíráte mezi jednotlivými vůněmi.
- Na pěstování kávy je nejvhodnější místo mezi obratníky Raka a Kozoroha, které je mezi znalci kávy označováno za tzv. BEAN BELT. Dochází zde k malým ročním teplotním výkyvům a keřům kávovníku se tak v těchto oblastech daří nejlépe. Největším světovým producentem kávy je Brazílie.