Italské tiramisu

Tiramisu je výborný dezert s jemnou kávovo-mandlovou chutí mísící se s krémovým mascarpone a typickou sladkostí cukrářských piškotů. Pokud vaše chuťové buňky touží po pravém italském požitku, určitě nenahrazujte mascarpone českou obměnou v podobě zakysané smetany apod. Pravé tiramisu je totiž jen jedno. Recept je překvapivě jednoduchý. Nejtěžší věcí je spíše tuto laskominu uchránit v bezpečí ledničky do ztuhnutí (nejlépe přes noc).


Všechny suroviny se dají nakoupit třeba v Lidlu, kam jsme pro ně zamířili také my. Pořádně silné espresso jsme si však samozřejmě udělali svoje. (Jednodruhová: Brasilia tm. pražená, Quatemala, ze směsí pak např. Focus či Aqua Crema)

Suroviny

  • Hrnek silného espressa – 200 ml (uděláme jako první a necháme vychladnout)
  • Mandlový likér Amaretto – 50 ml
  • 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 500 g mascarpone (2 balení)
  • Balení cukrářských piškotů
  • Kvalitní kakao holandského typu

 

tiramisu ingredience

 

Postup: 

  1. Připravte si espresso. Kávu můžete dát do ledničky, ať rychleji vychladne.
  2. Žloutky dáme do misky s cukrem a vyšleháme tyto dvě suroviny do pěny.
  3. Z bílků v další misce vyšleháme sníh. 
  4. Do žloutků přidáme mascarpone, pečlivě promícháme a do této hmoty pomalu vmícháme sníh. 
  5. Kávu přelejeme do hlubokého talíře, přidáme Amaretto a piškoty v ní namáčíme. Jen rychle, ať nejsou moc rozmočené.
  6. Do formy, kterou si vybereme (může to být malý plech, nebo třeba skleničky či dortová forma) skládáme nachystané suroviny následovně: piškoty, krém, piškoty…  poslední vrstvu zakončíme krémem, který posypeme hustě kakakem.
  7. Dezert necháme minimálně 2 hodiny tuhnout v ledničce, avšak ještě lepší je nechat ho tam přes noc. Kousek na talíři pak můžete ozdobit lístkem máty.

tiramisu_wide

Dobrou chuť a klidně pošlete vaše výtvory na obchod@kafe365.cz. Moc rádi fotky zasdílíme na Instagramu.

Zpět do obchodu