Tiramisu je výborný dezert s jemnou kávovo-mandlovou chutí mísící se s krémovým mascarpone a typickou sladkostí cukrářských piškotů. Pokud vaše chuťové buňky touží po pravém italském požitku, určitě nenahrazujte mascarpone českou obměnou v podobě zakysané smetany apod. Pravé tiramisu je totiž jen jedno. Recept je překvapivě jednoduchý. Nejtěžší věcí je spíše tuto laskominu uchránit v bezpečí ledničky do ztuhnutí (nejlépe přes noc).
Všechny suroviny se dají nakoupit třeba v Lidlu, kam jsme pro ně zamířili také my. Pořádně silné espresso jsme si však samozřejmě udělali svoje. (Jednodruhová: Brasilia tm. pražená, Quatemala, ze směsí pak např. Focus či Aqua Crema)
Suroviny
- Hrnek silného espressa – 200 ml (uděláme jako první a necháme vychladnout)
- Mandlový likér Amaretto – 50 ml
- 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- 5 lžic krupicového cukru
- 500 g mascarpone (2 balení)
- Balení cukrářských piškotů
- Kvalitní kakao holandského typu
Postup:
- Připravte si espresso. Kávu můžete dát do ledničky, ať rychleji vychladne.
- Žloutky dáme do misky s cukrem a vyšleháme tyto dvě suroviny do pěny.
- Z bílků v další misce vyšleháme sníh.
- Do žloutků přidáme mascarpone, pečlivě promícháme a do této hmoty pomalu vmícháme sníh.
- Kávu přelejeme do hlubokého talíře, přidáme Amaretto a piškoty v ní namáčíme. Jen rychle, ať nejsou moc rozmočené.
- Do formy, kterou si vybereme (může to být malý plech, nebo třeba skleničky či dortová forma) skládáme nachystané suroviny následovně: piškoty, krém, piškoty… poslední vrstvu zakončíme krémem, který posypeme hustě kakakem.
- Dezert necháme minimálně 2 hodiny tuhnout v ledničce, avšak ještě lepší je nechat ho tam přes noc. Kousek na talíři pak můžete ozdobit lístkem máty.